Międzynarodowe Targi Poznańskie to lider polskiego przemysłu targowego - posiadają niemal 50% udziałów w rynku targowym. Jako jedyny ośrodek w Polsce Poznań został ujęty w światowym rankingu miast targowych AUMA (33 miejsce w 2008 r.). MTP należą do organizacji skupiających liderów targowych z całego świata (UFI - Światowe Stowarzyszenie Przemysłu Targowego i Centrex - Międzynarodowy Związek Statystyk Targowych).

Co roku w niemal 80 wydarzeniach targowych organizowanych na terenie poznańskich targów bierze udział niemal 13,5 tysiąca, w tym 3 tysiące firm zagranicznych z 70 krajów świata. W ubiegłym roku targowe imprezy odwiedziło ponad 360 tysięcy zwiedzających, w tym goście z zagranicy. W sumie targi, kongresy i konferencje organizowane na terenach MTP odwiedza rocznie ponad pół miliona zwiedzających, co czyni z MTP czołowy ośrodek turystyki biznesowej w kraju.

Dzięki dużemu zaufaniu klientów MTP organizują ekspozycje polskich liderów na ponad 50 renomowanych targach i wystawach za granicą, w takich krajach, jak: Niemcy, Rosja, Ukraina, Gruzja, Czechy, Chorwacja, Bułgaria, Rumunia, Uzbekistan, Kazachstan i Azerbejdżan. W 2008 roku z MTP wyjechało za granicę 90 wystawców, którzy prezentowali swoje wyroby na ok. 2000 m2 powierzchni wystawienniczej. MTP na całym świecie mają zagraniczne przedstawicielstwa, gdzie klienci mogą otrzymać kompleksowe informacje o ofercie poznańskich targów.

Targi Poznańskie dysponują największą w Polsce infrastrukturą targową i konferencyjną - posiadają 16 klimatyzowanych pawilonów o wysokim standardzie i dużej powierzchni (ponad 110 tysięcy m2 w halach wystawienniczych i prawie 35 tysięcy m2 terenu otwartego) oraz 81 nowoczesnych sal konferencyjnych. MTP to także organizator takich wydarzeń jak konferencje, kongresy, seminaria, które odbywają się w Centrum Kongresowym Poznań Targi.

Dla branży piekarskiej i cukierniczej Międzynarodowe Targi Poznańskie organizują dwie imprezy targowe: w latach parzystych, we wrześniu, odbywa się Salon Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych Polagra-Tech w Poznaniu, a w latach nieparzystych, w kwietniu, Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego Bakepol w Kielcach.

Międzynarodowe Targi Poznańskie Sp. z o.o.
ul. Głogowska 14
60-734 Poznań