CAVALIADA Poznań!

To właśnie w Poznaniu ponad 10 lat temu odbyła się pierwsza CAVALIADA.

Co w programie?

Podczas czterech dni zawodów odbędą się takie konkurencje jeździeckie jak: skoki przez przeszkody, powożenie zaprzęgami czterokonnymi, ujeżdżanie oraz Wszechstronny Konkurs Konia Wierzchowego. Nie zabraknie także pokazów oraz Targów Sprzętu i Akcesoriów Jeździeckich.

Serce Cavaliady stanowi Arena Główna, gdzie startują najlepsi zawodnicy i odbywają się najważniejsze konkursy. Poza Areną Główną na zwiedzających czeka przy Arenie B – Pawilon Polskiej Hodowli. Można zobaczyć tam konie i odbyć spotkanie z hodowcami.

Podczas Cavaliada Show wystąpi grupa La Pattat Dutka & Franczak Show. Zaczarują oni publiczność baśniową aranżacją pełną magii i emocji.

ARENA B - tu rozgrywane są zawody międzynarodowe w skokach przez przeszkody w randze 1* i CSIYH (dla młodych koni). Dodatkowo, to właśnie na Arenie B będziecie mogli zobaczyć zawodników woltyżerki i paraujeżdżenia w akcji, nie brakuje tu również pokazów dla publiczności. Od trzech lat odbywa się tu również Ogólnopolski Czempionat Koni Ras Szlachetnych w Skokach Luzem.

Ponad 100 wystawców weźmie w tym roku udział w Targach Sprzętu i Akcesoriów Jeździeckich. Są to największe targi tego typu w tej części Europy. Tegorocznym Targom towarzyszy strefa spotkań z gwiazdami – Meet The Stars.

Cavaliada to wyjątkowa atmosfera i niesamowite emocje. Widowisko łączy całe środowisko jeździeckie, z kibicami, wystawcami i partnerami. Wydarzeniu towarzyszą ciekawe eventy, każdy znajdzie coś dla siebie. Do zobaczenia 16-19 grudnia 2021, Międzynarodowe Targi Poznańskie!

Pyszności 2021 czyli Targi Smaki Regionów

 

 

Przez 3 dni (2-4.10) Międzynarodowe Targi Poznańskie gościły producentów żywności regionalnej i tradycyjnej. Po rocznej przerwie do Poznania powrócił smak i zapach pyszności z 14 województw. 150 producentów zaprezentowało lokalne rarytasy takie jak np. Chorizo z dzika, Gzik wrzesiński, Konfitura żurawina z gruszką, Bomba legnicka, Musztarda Kcyńska Jabłkowa, Nalewka Wiśnia 25%, Miód ze spadzi iglastej, orzechowiec i wiele, wiele innych.

Większości z tych produktów nie znajdziemy na sklepowych półkach, można je zakupić bezpośrednio u producenta lub na różnego rodzaju targach i festiwalach. Są to produkty unikatowe i jedyne w swoim rodzaju.

 

Tradycyjnie podczas targów zostały wręczone Medale targów Smaki Regionów. Do konkursu swoje produkty zgłosiła ponad połowa wystawców, co było nie lada wyzwaniem dla jury. W rezultacie przyznano 20 medali i 5 wyróżnień. Wśród laureatów były takie wyroby, jak miody, szynki, nalewki, sery i coś dla prawdziwych łasuchów – ciasteczka maślane.

Podczas Targów Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego rozdała Perły 2021 w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Nagrody powędrowały do najlepszych producentów z poszczególnych województw.

 

Tegoroczna edycja targów Smaki Regionów kusiła zapachem i smakiem również dzięki gwiazdom sceny kulinarnej. Pojawili się na niej znane i lubiane autorytety: Łukasz Konik - juror MasterChef Junior, a także Jarosław Uściński, który zarażał swoją pasją uczniów szkół gastronomicznych.

Dla smakoszy kiszonej kapusty przygotowano bigos, którego każdy mógł skosztować. Cieszył się dużą popularnością…

Dla dzieci Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP przygotowało warsztaty piekarskie, gdzie każdy uczestnik mógł wcielić się w rolę piekarza i nauczyć jak upiec bułeczkę. Projekt był finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Natomiast Stowarzyszenie Polska Ekologia prowadziło warsztaty o tematyce owocowo-warzywnej.

Przez 3 dni Targi odwiedziło ponad 10 tys zwiedzających, którzy rozkoszowali się smakiem i zapachem pysznych produktów.

POLAGRA 2021 już za nami…

 

Jak co roku na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się targi branży spożywczej POLAGRA, którym towarzyszyły Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK. Przez 3 dni (4-6.10) prezentowało się prawie 200 firm z 13 krajów.

 

Pomimo trudnej sytuacji epidemicznej udało się zorganizować Targi POLAGRA zarówno w tym jak i ubiegłym roku, dzięki czemu producenci mogli pochwalić się nowymi produktami. Swoje nowości zaprezentowały mleczarnie, firmy z branży mięsnej czy producenci alkoholi i słodyczy. Coraz większe zainteresowanie wzbudzały produkty ekologiczne czy też regionalne z małych zakładów rzemieślniczych. Nie można zapomnieć także o nowych technologiach zaprezentowanych w ramach salonu FOODTECH, do zapoznania się z nimi zachęcał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Grzegorz Puda, który uroczyście otworzył Targi POLAGRA.

 

Laureatami Złotych Medali Grupy MTP w tym roku zostali:

- w kategorii FOOD:

·         Grupa Mlekovita

·         Krajowa Spółka Cukrowa

·         OSM w Kole

·         Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

- w kategorii FOODTECH:

·      Clevro Robert Klemba,

·      HERT,

·       Foodmate B.V.

·      Weindich sp. j.

Laureaci plebiscytu Złoty Medal Wybór Konsumentów to:

·      Przedsiębiorstwa Zbożowo-Młynarskiego "PZZ" w Stoisławiu S.A.

·      Clevro Robert Klemba.

Jak co roku podczas Targów POLAGRA odbyło się szereg imprez towarzyszących m.in. Międzynarodowe Forum Rynku Mięsnego, czy organizowane przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP Forum Piekarskie – Zdrowe pieczywo Finansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Tegoroczne Forum trwało trzy dni, podczas których swoją wiedzą i umiejętnościami podzielili się mistrzowie i uczniowie.

W strefie Master Class Show pokazy prowadzili zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski. Szefowie kuchni prowadzili także warsztaty w strefie utworzonej przez Restaurant Management.

Jak co roku zorganizowano szkolenie, które cieszyło się sporym zainteresowaniem. Tegorocznym tematem były najnowsze trendy i obowiązki prawne w oznakowaniu, opakowaniu i dystrybucji żywności. Spotkanie prowadzili eksperci z kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński i Baehr.

Ciekawą inicjatywą było rozegranie konkursu Master Baker w kilku kategoriach: UCZNIOWIE, KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH, AMATORZY oraz ZAWODOWCY.

Po raz pierwszy na Targach odbyła się edycja Polagra Export Meeting. Spotkanie poświęcone eksportowi żywności. Wszyscy zaproszeni goście zgodnie podkreślali, że eksport jest ważnym elementem polskiej gospodarki i ma tendencję wzrostową.

Po trzech intensywnych działań integrujących branżę spożywczo-gastronomiczną przyszedł czas na pożegnanie. Do zobaczenia jesienią 2022!