Jak co roku na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się targi branży spożywczej POLAGRA, którym towarzyszyły Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK. Przez 3 dni (4-6.10) prezentowało się prawie 200 firm z 13 krajów.

Pomimo trudnej sytuacji epidemicznej udało się zorganizować Targi POLAGRA zarówno w tym jak i ubiegłym roku, dzięki czemu producenci mogli pochwalić się nowymi produktami. Swoje nowości zaprezentowały mleczarnie, firmy z branży mięsnej czy producenci alkoholi i słodyczy. Coraz większe zainteresowanie wzbudzały produkty ekologiczne czy też regionalne z małych zakładów rzemieślniczych. Nie można zapomnieć także o nowych technologiach zaprezentowanych w ramach salonu FOODTECH, do zapoznania się z nimi zachęcał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Grzegorz Puda, który uroczyście otworzył Targi POLAGRA.

Laureatami Złotych Medali Grupy MTP w tym roku zostali:

- w kategorii FOOD:

·         Grupa Mlekovita

·         Krajowa Spółka Cukrowa

·         OSM w Kole

·         Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

- w kategorii FOODTECH:

·      Clevro Robert Klemba,

·      HERT,

·       Foodmate B.V.

·      Weindich sp. j.

Laureaci plebiscytu Złoty Medal Wybór Konsumentów to:

·      Przedsiębiorstwa Zbożowo-Młynarskiego "PZZ" w Stoisławiu S.A.

·      Clevro Robert Klemba.

Jak co roku podczas Targów POLAGRA odbyło się szereg imprez towarzyszących m.in. Międzynarodowe Forum Rynku Mięsnego, czy organizowane przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP Forum Piekarskie – Zdrowe pieczywo Finansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Tegoroczne Forum trwało trzy dni, podczas których swoją wiedzą i umiejętnościami podzielili się mistrzowie i uczniowie.

W strefie Master Class Show pokazy prowadzili zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski. Szefowie kuchni prowadzili także warsztaty w strefie utworzonej przez Restaurant Management.

Jak co roku zorganizowano szkolenie, które cieszyło się sporym zainteresowaniem. Tegorocznym tematem były najnowsze trendy i obowiązki prawne w oznakowaniu, opakowaniu i dystrybucji żywności. Spotkanie prowadzili eksperci z kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński i Baehr.

Ciekawą inicjatywą było rozegranie konkursu Master Baker w kilku kategoriach: UCZNIOWIE, KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH, AMATORZY oraz ZAWODOWCY.

Po raz pierwszy na Targach odbyła się edycja Polagra Export Meeting. Spotkanie poświęcone eksportowi żywności. Wszyscy zaproszeni goście zgodnie podkreślali, że eksport jest ważnym elementem polskiej gospodarki i ma tendencję wzrostową.

Po trzech intensywnych działań integrujących branżę spożywczo-gastronomiczną przyszedł czas na pożegnanie. Do zobaczenia jesienią 2022!