Przez 3 dni (2-4.10) Międzynarodowe Targi Poznańskie gościły producentów żywności regionalnej i tradycyjnej. Po rocznej przerwie do Poznania powrócił smak i zapach pyszności z 14 województw. 150 producentów zaprezentowało lokalne rarytasy takie jak np. Chorizo z dzika, Gzik wrzesiński, Konfitura żurawina z gruszką, Bomba legnicka, Musztarda Kcyńska Jabłkowa, Nalewka Wiśnia 25%, Miód ze spadzi iglastej, orzechowiec i wiele, wiele innych.

Większości z tych produktów nie znajdziemy na sklepowych półkach, można je zakupić bezpośrednio u producenta lub na różnego rodzaju targach i festiwalach. Są to produkty unikatowe i jedyne w swoim rodzaju.

Podczas Targów Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego rozdała Perły 2021 w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Nagrody powędrowały do najlepszych producentów z poszczególnych województw.

Tegoroczna edycja targów Smaki Regionów kusiła zapachem i smakiem również dzięki gwiazdom sceny kulinarnej. Pojawili się na niej znane i lubiane autorytety: Łukasz Konik - juror MasterChef Junior, a także Jarosław Uściński, który zarażał swoją pasją uczniów szkół gastronomicznych.

Dla smakoszy kiszonej kapusty przygotowano bigos, którego każdy mógł skosztować. Cieszył się dużą popularnością…

Dla dzieci Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP przygotowało warsztaty piekarskie, gdzie każdy uczestnik mógł wcielić się w rolę piekarza i nauczyć jak upiec bułeczkę. Projekt był finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Natomiast Stowarzyszenie Polska Ekologia prowadziło warsztaty o tematyce owocowo-warzywnej.

Przez 3 dni Targi odwiedziło ponad 10 tys zwiedzających, którzy rozkoszowali się smakiem i zapachem pysznych produktów.