Smaki regionów

Rekordowe Targi Smaki Regionów to ponad 25 000 zwiedzających, wśród których spotkać można było całe, często kilkupokoleniowe rodziny, a także zwolenników polskiej, regionalnej, tradycyjnej żywności. Targową ekspozycję po raz pierwszy współtworzyły wszystkie polskie województwa. Uruchomiono także Scenę Kulinarną, na której trwały pokazy gotowania z wykorzystaniem produktów regionalnych. Organizatorami targów poza Międzynarodowymi Targami Poznańskimi był Związek Województw Rzeczypospolitej Polskiej.

Na stoiskach poszczególnych województw prowadzona była degustacja regionalnych smakołyków, a także ich sprzedaż. - W swej idei Targi Smaki Regionów wspierają rozwój tradycyjnych produktów, ale także stwarzają klientom biznesowym doskonałe warunki do nawiązania kontaktów handlowych z producentami żywności regionalnej – powiedziała Donata Paszkiewicz, dyrektor projektu. - Kupcy oraz restauratorzy, obecni na odbywających się w tym samym miejscu i czasie targach Polagra Food i Polagra Gastro, mogli na stoiskach Targów Smaki Regionów znaleźć tu dla swoich sklepów i restauracji prawdziwe kulinarne rarytasy – podkreśliła.

Podczas targów Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznał trzy puchary oraz dwa wyróżnienia za „Najlepszą promocję na Targach Smaki Regionów”.  Puchary otrzymało Województwo Zachodniopomorskie oraz Województwo Małopolskie, a nagrodę główną Województwo Wielkopolskie. Natomiast wyróżnienia trafiły do Województwa Opolskiego i Województwa Pomorskiego. Laureatom XIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” rozdano „Kulinarne Perły 2013”. Otrzymały je najlepsze produkty i dania tradycyjne, regionalne i lokalne. Z grona nominowanych 60 produktów z 15 regionów kapituła krajowa konkursu przyznała 35 „Pereł 2013”  W części gastronomicznej  statuetką „Perła 2013” nagrodzono 14 dań. Organizatorem konkursu na szczeblu krajowym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a finały regionalne organizują urzędy marszałkowskie.

Przyznano także dziesięć medali Targów SMAKI REGIONÓW. Otrzymały je najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania targów. Konkurs rozgrywany był w dwóch kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jury oceniało m.in. tradycyjność produktu, jego jakość, konkurencyjność, opakowanie oraz promocja danego regionu przez  produkt zgłoszony do konkursu.