Święto Chleba i Piernika

Symfonia smaku i zapachu – z chlebem i piernikiem w roli głównej

Święto Chleba w Jaworze to trzydniowa impreza, wypełniona bogactwem smaków i zapachów świeżo wypieczonego pieczywa oraz aromatycznych pierników, niewątpliwie na długo zapada w pamięci uczestników tego wspaniałego wydarzenia. Święto Chleba i Piernika rozpoczyna się w piątkowe popołudnie ostatniego weekendu sierpnia. Oficjalne otwarcie poprzedza niezwykle widowiskowy korowód wokół Ratusza, z udziałem zaproszonych gości, miast partnerskich, piekarzy i cukierników.

W tym czasie stoiska wokół Rynku wypełniają się nie tylko polskim, ale również litewskim, czeskim i cieszącym się niezwykłą popularnością czarnym chlebem ukraińskim. Pieczywa nie zabrakło nawet dla diabetyków i cukrzyków na stoisku z produktami bezglutenowymi i niskobiałkowymi. Imprezie towarzyszą występy artystyczne, konkurs na Piekarza Roku, najlepszą rzeźbę piekarską, Mistrzostwa Piekarzy w strzelaniu sportowym oraz wiele innych atrakcji.

Zapraszamy również na oficjalną stronę internetową miasta www.jawor.pl, oraz www.schip.jawor.pl gdzie na bieżąco będą zamieszczane informacje dotyczące Święta Chleba i Piernika w Jaworze.

Organizatorzy:

Gmina Jawor, Rynek 1, 59-400 Jawor