Święto Chleba i Piernika

„Święto Chleba i Piernika" przełożone na 2021 rok

Święto Chleba i Piernika przełożone na przyszły rok. Zgodnie z wcześniejszymi przewidywaniami władze Jawora zostały zmuszone do przełożenia tegorocznego Święta Chleba i Piernika na przyszły rok. Organizowana od ponad 20 lat jaworska impreza miała się odbyć w ostatni weekend sierpnia.

Obecnie organizacja imprezy masowej jest niemożliwa ze względu na obowiązujące przepisy. Także najwięksi sponsorzy, czyli firmy związane z branżą piekarską i cukierniczą oraz sami piekarze i cukiernicy nie są w stanie zagwarantować udziału w tej imprezie. Obecna sytuacja wymusza także inne podejście do tegorocznych wydatków miasta. Priorytetem jest pomoc przedsiębiorcom, czy służbie zdrowia oraz zrealizowanie inwestycji - dla miasta to oznacza inne wydatki, a także dużo mniejsze wpływy do budżetu z Pit i CIT, dlatego też wydatki na tego typu wydarzenia muszą zostać zawieszone. – mówi Burmistrz Emilian Bera.

Logistyka przedsięwzięcia, jakim jest Święto Chleba i Piernika, gromadzącego kilkanaście tysięcy ludzi, nie pozwala na organizację tak masowej imprezy w obecnym czasie epidemiologicznym.